Informatie Planetron

Planetron werd medio 1989 door door astronaut Jerry Ross geopend. Met de opening was Planetron meteen één van de grootste voorlichtingscentra over astronomie en ruimtevaart in ons land.

Het Zeiss-planetarium is geplaatst in een koepel met een diameter van 15 meter. In deze zaal is plaats voor 123 bezoekers. Als het donker wordt in de zaal, wordt er voor de bezoekers een realistische sterrenhemel zichtbaar. Naast een planetarium herbergt het ook een sterrenwacht de grootste optische telescoop van Nederland die beschikbaar is voor een breed publiek. Tijdens een sterrenkijkavond kunnen bezoekers onder begeleiding door dit instrument kijken naar bijvoorbeeld de kraters op de maan of de ringen van de planeet Saturnus. Daarnaast bezit het Planetron Cinedome een radiotelescoop.

Hiernaast werd het planetarium ook gebruikt als ruimtetheater met rondomfilmvoorstellingen. Deze grootbeeldfilms op het grote koepelvormige projectiescherm omgaven de bezoekers met overweldigend beeld en geluid. Teruglopende belangstelling in combinatie met snelle technische en peperdure ontwikkelingen in de grootbeeldprojectie hebben Planetron doen besluiten de projectie van deze films per januari 2015 te beëindigen. Sindsdien is Planetron uitsluiten nog te bezoeken tijdens sterrenkijkavonden.

Inmiddels bestaan er nieuwe plannen voor een populair wetenschappelijk centrum in Hoogeveen. Momenteel wordt daartoe een haalbaarheidsstudie onder de werknaam 'Science Drenthe' uitgevoerd. Als deze plannen doorgaan, dan zal het planetarium en de sterrenwacht verhuizen van Dwingeloo naar Hoogeveen. Het bijzondere pand, waarin Planetron is gevestigd, zal worden verkocht. Tot die tijd zullen er nog regelmatig sterrenkijkavonden te bezoeken zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen met betrekking tot de sluiting van Planetron en de ontwikkeling van Science Drenthe? Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief!

 

Feiten Planetron

  • Rondleiding sterrenwacht

   In het observatorium van het Planetron wordt uitgelegd hoe u met een telescoop naar de sterren kunt kijken, aan welke eisen een telescoop moet voldoen en wat de telescoop (de grootste optische telescoop van Nederland!) van Planetron zo bijzonder maakt.

  • Rondomfilm

   Een rondomfilm van 3 kwartier is ongeveer 2,5 km lang en weegt ongeveer 50 kg.

  • Telescoop

   De telescoop van Planetron is met een diameter van 60 cm verreweg de grootste telescoop waardoor publiek kan kijken. De telescoop weegt ruim 3500 kg.

  • Bezoekers

   Planetron heeft sinds de opening in 1989 ongeveer 1,5 miljoen bezoekers ontvangen.

  • Het Zeiss-planetarium in Planetron

 • Planetarium

  Het Zeiss planetarium projecteert meer dan 15.000 sterren op het grote koepelscherm van Planetron.

 • Sterrenkijkmedaille

  De sterrenkijkmedaille wordt met de sluiting van Planetron een waar collectors-item. Na de sluiting is het voorgoed voorbij met deze medaille!